8 NİSAN DÜNYA ROMANLAR GÜNÜ PANELİ

Türkiye ve Balkanlar'da Romanlar üzerine akademik çalışma yapan tek enstitü olan Trakya Üniversitesi Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nde birçok önemli ismi bir araya getiren bir panele imza attı.

Trakya Üniversitesinin 40. Yıl etkinlikleri kapsamında Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü tarafından organize edilen “Romanlar - Tarih, Kültür, Sağlık ve Çalışma Yaşamı Paneli”, Dünya Romanlar Günü özelinde 8 Nisan 2022 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Panele Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Gökhan Ilgaz, Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Levent Doğan ile çok sayıda STK temsilcisi ve araştırmacı katıldı.

Enstitünün 2014 yılında kuruluşundan bu yana birçok çalışma, panel ve projeyi hayata geçirdiğini söyleyen Müdür Doç. Dr. Gökhan Ilgaz “2021 yılında enstitümüzün bilimsel dergisi Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü Dergisi yayın hayatına başladı. Aynı zamanda bugün burada bizlere çok kıymetli bilgilerini aktaracak olan değerli Prof. Dr. Emine Dingeç hocamın editörlüğünde ve Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın takdim yazısıyla ‘Romanlar Tarihleri, Kökenleri, Göç Yolları, Dilleri, Eğitimleri ve Gelenekleri’ başlıklı bir kitabı yayımladık.” dedi.

Enstitü olarak Edirne İl Millî Eğitim Müdürlüğü ile ortak çalışmalar yürüttüklerini de ifade eden Doç. Ilgaz “Çalışmalarımızdan bir tanesini bu yıl içerisinde ‘Tasarım Beceri Atölyelerinin Roman Çocuklarının Eğitimine Katkıları Edirne Örneği’ başlığı ile yayınladık. Yine bu yıl ev sahipliğimizde dezavantajlı bölgelerdeki okullarda görevli öğretmenlerle bir araya gelerek bu çocuklarımızın eğitim sorunlarıyla ilgili bir çalıştay düzenledik. Bu çalıştayın çıktılarını da yakın bir zamanda literatüre kazandıracağız.” dedi. 

Çalışmalarına bugünkü paneli de eklemekten büyük mutluluk duyduklarını belirten Doç. Dr. Gökhan Ilgaz, katılımcılara ve panelistlere teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yayınlanan genelge ile 2021 yılı itibarıyla tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kutlanan 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nde, Türkiye’nin tek roman enstitüsünün düzenlendiği organizasyona katılmaktan ötürü mutluluk duyduğunu ifade eden Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Roman çalışmalarını, dilini, kültürünü bilimsel bir platformda ele alan aktif bir ekibin varlığıyla gurur duymaktayız. Üzerinde düşünülmesi, tartışılması gereken ve dezavantajlı gruplar adı altında irdelenmesi gereken bir mesele. Farklı literatür ve tanımlamalarla bizim insanımızı, mahallelimizi, milletimizi ayrıştırmadan, her türlü kültürün ve geleneğin değerli olduğunu ve bunların nasıl değerlendirileceğini bilimsel temelde düşünerek hareket edeceğimiz bir konu. Bir öğrenilmiş çaresizliğin yaşandığı bu dezavantajlı gruplar sağlıklı bir şekilde topluma nasıl entegre edilebilir, ne tür projelerle başarıya ulaşılabilir, özellikle geleceğimiz çocukları konusunda neler yapılabilir, bunları düşünmeli ve harekete geçmeliyiz. Olaylara daha yakından ve bütüncül bakan, bilimsel yaklaşan, daha çok sonuç odaklı çalışmaları nasıl yönetebileceğimizi düşüneceğimiz bir gelecek diliyorum. Bilgi ve tecrübeleriyle bizlere katkı sağlayacak hocalarımızı saygıyla selamlıyorum. Başarılı bir toplantı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Programda, açılış konuşmalarının ardından Trakya Üniversitesi tarafından hayata geçirilen ve tüm Türkiye’de “örnek proje” olarak gösterilen “Gönül Elçileri-Geleceğim Sensin Koro ve Orkestrası”nın proje tanıtım filminin izlenmesinin ardından panele geçildi. 

Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsünden Öğr. Gör. Tülay Tekin Yılmaz’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Kütahya Dumlupınar Üniversitesinden Prof. Dr. Emine Dingeç “16. Yüzyılda Osmanlı Çingeneleri ile İlgili Hukukî Düzenlemeler”, Akdeniz Üniversitesinden Prof. Dr. Suat Kolukırık “Geçmişten Günümüze Türkiye’de Romanlar”, Trakya Üniversitesinden Prof. Dr. Galip Ekuklu “Romanların Sağlığı: Edirne Örneği” ve yine Trakya Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi İlke Oruç “Çalışma Yaşamında Roman Kadınlar” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.

Gün boyunca devam eden ve bilim dünyasına önemli katkılarda bulunan panel, değerlendirme oturumunun ardından soru-cevap bölümüyle tamamlandı.

This content was issued on 08.04.2022 and has been viewed for 847 times.